Monday 31 March 2008

Τι λένε οι αρχές Απριλίου;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη συναντώ στις 3 Απριλίου το αφιέρωμα που έχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην επιστημονική φαντασία. Από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 9 Απριλίου διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, το κινηματογραφικό αφιέρωμα "Science Fiction: Επιστήμη ή Φαντασία;"

Οι ταινίες που θα προβληθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον και στο Κοσμοθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ είναι οι εξής:

1. 2001 Η Οδύσσεια του διαστήματος (Stanley Kubrick,141')

2. 28 Μέρες μετά (Danny Boyle,113')
3. Blade Runner (Ridley Scott,117')
4. Gattaca (Andrew Niccol,106')
5. Minority Report (Steven Spielberg,145')
6. Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (John Carpenter,106')
7. Μετά την επόμενη μέρα (Roland Emmerich,124')
8. Ο πόλεμος των κόσμων (Steven Spielberg,116')
9. Τα παιδιά των ανθρώπων (Alfonso Cuarón,109')
10. Το τελευταίο κύμα (Peter Weir,106')

Ταυτόχρονα με το αφιέρωμα αυτό, στο φουαγιέ του Ολύμπιον από τις 3 έως τις 13 Απριλίου, θα υπάρχει ένα "sci-fi" βιβλιοπωλείο πλήρως ενημερωμένο με όλες τις νέες εκδόσεις από το χώρο του φανταστικού.

ΑΘΗΝΑ
Παράλληλα τώρα με το αφιέρωμα αυτό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην Αθήνα έρχεται "Η Μελωδία της Ευτυχίας". Στις 4, 5 και 6 Απριλίου στο Ελληνοαμερικάνικο Κέντρο Καλών Τεχνών οι ξύλινοι πρωταγωνιστές του Θέατρου Μαριονετών του Σάλτσμπουργκ θα δώσουν τρεις παραστάσεις της αγαπημένης μου προσωπικά ταινίας "The Sound of Music".

( Η παράσταση θα είναι με ελληνικούς υπέρτιτλους.)


Γι' αυτήν την παράσταση θα έλεγα ότι όσοι κατοικείτε στην Αθήνα, είστε τυχεροί. Δε νομίζω να τα καταφέρω, να κατέβω να τη δω. Σίγουρα, θα είναι κάτι διαφορετικό και σίγουρα εντελώς διαφορετικό από την εικόνα που έχουμε εμείς για το κουκλοθέατρο.
Για να σας θυμίσω την ταινία των 5 όσκαρ παραθέτω μερικά αποσπασματικά βίντεο της ταινίας.







Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε στο τηλέφωνο: 210 7234567 ή στην ιστοσελίδα www.ticketservices.gr (Πληροφορίες, Ticket Services)

Συνεχίζεται;


Πηγές ανάρτησης:
ΒΗΜagazino, Τ.389, σελ. 61-66.
http://www.tmth.edu.gr/
www.filmfestival.gr
http://theater2.nytimes.com/2007/12/07/theater/reviews/07mari.html
http://www.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=582&tributeid=135
www.youtube.com

Η επιλογή έγινε με προσωπικά κριτήρια και δεν αντιπροσωπεύει σε καμιά περίπτωση την πληθώρα των αξιόλογων πολιτιστικών δρώμενων που θα συμβούν παράλληλα με τις παραπάνω.


1 comment:

Anonymous said...

Παρακολούθησα το Σάββατο και την Κυριακή τις προβολές στο Noesis και έχω να πω τα εξής. Πολύ καλή η πρωτοβουλία αλλά άκυρη η επιλογή να βάλουν ντοκιμαντέρ γεμάτο σπόιλερ πριν την Οδύσσεια του Διαστήματος. Επίσης άκυρες ήταν κ οι περισσότερες ομιλίες πριν και από τις 2 ταινίες είτε γιατί ήταν άλλοτε γεμάτες σπόιλερ που μόνο σκοπό είχαν το show-off του ομιλητή είτε γιατί ήταν γεμάτες δυσνόητες πληροφορίες που αφορούσαν λίγους. Ελπίζω να έλαβαν οι αρμόδιοι το κατάλληλο feedback από τους παρευρισκομένους και να μη ξαναεπαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα γιατί πραγματικά η πρωτοβουλία ήταν αξιόλογη.