Tuesday 18 March 2008

Κοινωνικό ψέμα επιβίωσης…

Όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, "Η Εκκλησία δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του Γάμου κατά το Ορθόδοξο Τυπικό, ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη "συζυγική" σχέση εκτός αυτού".

Από την πλευρά τώρα του κυρίου Χατζηγάκη έχουμε τα εξής:

«Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης κάνει ένα βήμα στην υπευθυνότητα και καθιστά τους πολίτες υπεύθυνους, αλλά δε θίγει την οικογένεια ούτε την Εκκλησία» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο το σύμφωνο να επεκταθεί και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης διευκρίνισε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι ώριμες για την επέκταση του συμφώνου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Με τις εξελίξεις λοιπόν να τρέχουν πάνω στο θέμα του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης, όπου η Διαρκή Ιερά Σύνοδο χαρακτηρίζει την ελεύθερη συμβίωση πορνεία και το Υπουργείου Δικαιοσύνης να ετοιμάζει να προωθήσει το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια υποθέτοντας ότι ομοφυλόφιλοι δεν είναι πολίτες της κοινωνίας αυτής και άνθρωποι, συμμετέχω και εγώ στους Έλληνες Bloggers εναντίον των διακρίσεων.

Γιατί, αναρωτιέμαι πραγματικά, πως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης καθιστά όλους τους πολίτες υπεύθυνους, όταν αποκλείει από αυτό ένα τουλάχιστον 10%. Από την άλλη επικαλείται ότι δε θίγει την οικογένεια. Για εμένα προσωπικά για τη νοοτροπία την ελληνική τη θίγει. Αν μία οικογένεια έχει στους κόλπους της ένα ομοφυλόφιλο παιδί, μην αναγνωρίζοντας η πολιτεία το δικαίωμα του να είναι με κάποιον και να τον αγαπά χωρίς να το κρύβει και να νιώθει ένοχος των συναισθημάτων του, η οικογένεια δε θα νιώθει θιγομένη ή δεν θα αποτελεί αντικείμενο επικρίσεων; Επίσης, η ελληνική οικογένεια επιμένω δε θα νιώθει καλύτερα, όταν ξέρουν ότι το παιδί τους είναι εξασφαλισμένο και από το νόμο; Αντιλαμβάνομαι και είμαι γνώστης, ότι ναι, η ελληνική κοινωνία είναι λίγο ετεροχρονισμένη με το ευρωπαϊκό κλίμα σχετικά με την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, αλλά για να προχωρήσει πρέπει να κάνει κάτι γι αυτό. Και όχι να επικαλείται τις συνθήκες ότι δεν είναι ώριμες για τέτοιων ειδών αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές θα διαμορφώσουν το κλίμα. Από μόνο του το κλίμα δεν αλλάζει. Ούτε κατά διάνοια δε θέλω να σκέφτομαι ότι περιμένουμε να απέλθουν οι παλαιότερες και σκληροπυρηνικές γενιές για να έλθουν μετέπειτα οι νεότερες πιο ανοιχτόμυαλες γενιές για να αλλάξουν το κλίμα.

Για την εκκλησία. Για να είμαι ειλικρινής μου έρχονται πολλά κακεντρεχή σχόλια, όταν διαβάζω ότι θα θίγει την Εκκλησία. Αυτό που κάνει με μια γρήγορη επιφανειακή ματιά είναι ότι έρχεται σε αντίθεση με τα όσα διδάσκει η εκκλησία. Αλλά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά το ελληνικό κράτος και όχι τον Χριστιανισμό. Είναι γεγονός ότι ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα πήγαιναν πάντα μαζί. Σκοπός της εκκλησίας και του Χριστιανισμού για εμένα είναι να φέρει τον άνθρωπο κοντά στον Χριστό και στο Θεό και όχι να του το επιβάλει. Η αγάπη δε σφραγίζεται με λεφτά, νυφικά, μπουμπουνιέρες και όλα τα συναφή, γιατί ο θρησκευτικός γάμος εκεί έχει οδηγηθεί. Βρίσκεται μεταξύ δυο ανθρώπων που σέβονται και ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο. Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης πρέπει και οφείλει, για το κράτος αλλά και για την εκκλησία, να αναφέρεται και να ισχύει για όλους. Έτσι, προωθεί την κοινωνία των πολιτών χωρίς να προάγει και να προωθεί το μίσος και την προκατάληψη.



Τέλος, θα κλείσω με μία πρόταση που είχα γράψει πριν δυο χρόνια, όταν ήμουν στο εξωτερικό και είχα κάνει μία εργασία πάνω στο θέμα του κοινωνικού συμβολαίου συμβίωσης «Finally, I will conclude by saying that is always better in every sector in our lives to have a person next to us supporting us and loving us



ΔΡΑΣΗ:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Στην Ελλάδα οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ γνωρίζουν από διακρίσεις. Τις αντιμετωπίζουν καθημερινά στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και τον επαγγελματικό στίβο.

Καμιά φορά όμως φτάνει μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καθιερώσει ένα 'συμβόλαιο συμβίωσης' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θεωρούμε ότι ένα απλό 'συμβόλαιο' μπορεί να λύσει τα ζητήματα των ζευγαριών ίδιου φύλου, ούτε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρισή τους. Πιστεύουμε όμως ότι η προτεινόμενη διάκριση είναι κατάφωρα αντίθετη τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν 18 ευρωπαϊκές χώρες ήδη παρέχουν νομική κατοχύρωση στα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν σχετικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιστοσελίδες και ιστολόγια σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ζητάμε είναι ίσα δικαιώματα για όλους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Αυτή τη φορά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

GREEK BLOGGERS AGAINST DISCRIMINATION

In Greece gays, lesbians and transexuals know about discrimination.
They face it daily from their families, in their social lives and in the professional field.

But sometimes, all it takes is a single straw to break the camel's back.

According to press reports, the greek government is preparing to introduce a domestic partnership 'contract' EXCLUSIVELY for unmarried heterosexual couples. We do not believe that a mere 'contract' can resolve the issues same-sex couples face or ensure their fair treatment under the law. However this discriminatory proposal is a direct contravention of the greek Constitution, as well as european human rights treaties. Especially since same-sex couples already enjoy legal rights in 18 european nations.

The aim of this intervention is to make sure that european institutions, human rights organisations, websites and weblogs from around the world learn about these proposals. What we ask for is equal rights for all. Nothing more and nothing less.

This time around we will not sit idly by. This time around we will not keep silent.

Will you cross the line?


5 comments:

gay super hero said...

Σε ευχαριστώ για το αφιέρωμα και για τη βοήθειά σου.

'Ομορφο μπλογκ :-)

Anonymous said...

Αν τελικά το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης γίνει πραγματικότητα και στην Ελλάδα τότε σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Τα μυαλά αλλάζουν και εδώ και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα γίνουν ολοένα και καλύτερα τα πράγματα για όλους χωρίς διακρίσεις και χωρίς ταμπέλες. Οι αγώνες βέβαια και οι διεκδικήσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Δε θα σχολιάσω τις δηλώσεις του Ελληνικού Χριστιανικού Ιερατείου γιατί δεν υπάρχει πιο βρώμικος θεσμός κατά τη γνώμη μου. Και μόνο που εκπρόσωπος τύπου είναι το φασιστόμουτρο ο Άνθιμος αυτό λέει πολλά για το ποιόν τους. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο...

g for george said...

Πολύ καλό το κείμενό σου, Ιππότη.
Γιατί ρε γαμώτο, δεν βγαίνουν στην τηλεόραση να πουν τέτοια λόγια;

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

Knight of Cups said...

και τους είπαμε "ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ"! Μα καλά δεν το βλέπουν !:-'P

Gay Super Hero νομίζω ότι είναι το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Εμείς σ' ευχαριστούμε.

Melian δεν έχω κάτι να προσθέσω. :-'P

Γιώργο, γιατί ίσως μας λείπει λίγο η αυτοπεποίθηση που μας έχει στερήσει η κοινωνία κατατάσσοντας μας στην κατηγορία του "μη συμβατού" της επιβεβλημένης κανονικότητας.