Thursday 19 April 2007

Υπάρχει subject..

Καθισμένος αυτή την ώρα στον υπολογιστή μου αναλογίζομαι αυτά που έγιναν σήμερα. Αυτό που θα έλεγα, ότι στιγμάτισε τη σημερινή μου ημέρα και υπάρχει αυτή τη στιγμή στη σκέψη μου, είναι η δημοσίευση ενός άρθου σε γνωστή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Ένα απόσπασμα, το πρωτοδιάβασα στο blog "angry dildo". Ο αρθρογράφος κατά τη δικιά μου γνώμη έγραψε απλά την άποψη του χωρίς τρίτη σκέψη. Αυτό ένιωσε, αυτό έγραψε. Νιώθει ότι ενοχλείται, θίγεται κατά κάποιο τρόπο η αισθητική του (str8) η οποία είναι η κοινώς απόδεκτη. Έχει κουραστεί να παρακολουθεί τους gay να πρωταγωνιστούν. Όταν είσαι συνηθισμενός σε μία εικόνα, σε ένα πρότυπο, δυσκολεύεσαι να δεχτείς κάτι καινούργιο το οποίο έχεις "διδαχθεί" ότι είναι μη φυσιολογικό και το κρίνεις αμυντικά. Με τους ομοφυλόφιλους να επικοινωνούν καλύτερα, κυρίως με τις γυναίκες, να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και να προκαλούν το ενδιαφέρον..έρχεται ο προβληματισμός στο μυαλό. Καλά είναι δυνατόν; Τι συμβαίνει εδώ; Μετά έρχεται η συνειδητή ή ασυνείδητη επίθεση λόγω επιβίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης της κανονικότητας σου και της κυριαρχίας σου. Βέβαια, όλο αυτό θα μπορουσε να αποτελεί και απόρροια μίας προσωπικής του πρόσφατης εμπειρίας η οποία αποδώθηκε με αυτόν τον τρόπο στο άρθρο που διαβάσαμε. Είμαι λίγο μπερδεμένος με τα δικαιώματα, με τα πρέπει, με το τι πρέπει να διεκδικησούμε και πως. Ίσως αυτά που έγραψα παραπάνω να μην έχουνε καμία απολύτως σχέση. Απλά, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, είναι οι σκέψεις που μου πέρασαν από το μυαλό. Επίσης, έχω να προσθέσω πως, όταν παρεκτρέπεσαι χάνεις τις περισσότερο φορές το δίκιο σου. Επιπλέον, νιώθω ότι θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι μιλάνε δυνατά και συμμετέχουν ενεργά και κινητοποιούν τις σκέψεις των άλλων.
ΥΓ: Σκέψη που μόλις έφθασε: η απολυτότητα και οι γενικεύσεις βλάπτουν σοβαρά την κοινωνία, την επικοινωνία..
Αλλά υπάρχει και αυτό. Άνθρωποι είμαστε λάθη.. και λανθασμένα συμπερασμάτα..μπορεί να κάνουμε-βγάζουμε.

10 comments:

Anonymous said...

Ο καθένας που έχει βήμα σε οποιοδήποτε μέσο το χρησιμοποιεί για να εκφράσει τα απωθημένα του. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα είναι. Κατά τη γνώμη μου κάποιος straight που ξέρει τι θέλει και πως να το διεκδικήσει δεν έχει σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί ή να ενοχληθεί από τους gay. Αλλά επειδή σήμερα οι περισσότεροι straight έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια το κάνουν θέμα. Είναι πολύ εύκολο να ρίχνεις αλλού τις ευθύνες από να τις αναλαμβάνεις εσύ. Γαβγίζουν γαβγίζουν αλλά στη πράξη είναι κότες... :P

Συμφωνώ απόλυτα ότι οι γενικεύσεις βλάπτουν σοβαρά την κοινωνία... Είναι σαν τα στερεότυπα, πάντα τα σιχαινόμουν. Δημιούργουνται μόνο για να περιορίζουν τους ανθρώπους.

Καλημέρα!

Κώστας said...

Ο αρθρογράφος σε αντίθεση με σένα και με μένα έχει εξουσία.

Εμάς θα μας διαβάσουν 10 άτομα, αυτός αρθρογραφεί σε εφημερίδα 220.000 φύλλων.

Ο συγκεκριμένος μάλιστα αρθρογραφεί και συμμετέχει σε πολλές άλλες εφημερίδες και περιοδικά, άρα είναι καταξιωμένος.

Οπότε θα έπρεπε να προσέχει πολύ περισσότερο πριν γράψει το οτιδήποτε που αφορά μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων.

Και όχι μια οποιαδήποτε ομάδα. Μια από τις πιο καταπιεσμένες.

Ειλικρινά δε κατάλαβα το point του κειμένου σου. Το βρήκα πολύ ανάλαφρο και χαλαρό.

Ξεχώρισα ένα σημείο στο οποίο αναφέρεσαι στο ότι ίσως έζησε κάτι κι αυτό το μετέφερε στο κείμενο.. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να γενικεύει από μία εμπειρία και να γράφει για όλους τους γκέι.

Επίσης θα προτιμούσα να έγραφες αυτά που σκέφτεσαι στο blog του, παρά να τα δημοσιεύσεις στο δικό σου blog. Είναι σημαντικό να δει ότι:
υπάρχουμε, ενοχλούμαστε, αντιδράμε

Σε αυτό το θέμα μετράει η ποιότητα της αντίδρασης (να μην παρεκτρεπόμαστε), αλλά και η ποσότητα.

Nick said...

toulaxiston paradexesai pws de ksreis:
"Είμαι λίγο μπερδεμένος με τα δικαιώματα, με τα πρέπει, με το τι πρέπει να διεκδικησούμε και πως"
isws na to noiwseis otan to viwseis.

Knight of Cups said...

Δεκτό ότι έχει εξουσία και ότι θα πρέπει να σκέφτεται πολύ πριν γράψει κάτι το οποίο στη δική μας την περίπτωση κρίνεται ότι είναι ρατσιστικό, όμως, έτσι, δε θίγεται το θέμα της ελευθερίας του λόγου όποιος και αν είναι αυτός; Εγώ ,αντιθέτως παρατηρώ τρομέρο ζήλο στον τρόπο που υποστηρίζεται την άποψή σας. Απολύτως σεβαστός ο καθένας κρίνει την κατάσταση διαφορετικά. Σχόλιο θα έκανα στην περίπτωση που ένιωθα έγω ίδιος να κάνω και όχι κατόπιν παρακίνησης.

Κώστας said...

Η ελευθερία του λόγου δεν καλύπτει ποτέ ρατσιστικά κυρήγματα. Σε πολλές χώρες η αμφισβήτηση και μόνο του ολοκαυτώματος των Εβραίων διώκεται ποινικά.

Αναφέρω αυτή την ακραία μορφή αντίδρασης για να δείξω ότι άλλο ελευθερία του λόγου κι άλλο ασυδοσία.

Ο όποιος ζήλος δικαιολογείται, όταν έχεις υποστεί τόσες διακρίσεις στη ζωή σου και έχεις παλέψει για να κερδίσεις την αποδοχή, πρώτα μέσα σου και μετά των άλλων και ξαφνικά έρχεται κάποιος να σου πει ότι είσαι και προνομιούχα ομάδα και μάλιστα ρατσιστής!

Σε καμία περίπτωση δε θα σου υπαγορεύσουμε τι θα πεις και πού, απλά η ελευθερία του λόγου την οποία επικαλέστηκες μας δίνει την δυνατότητα να κρίνουμε τις απόψεις σου και τη στάση σου. Ή όχι;

Anonymous said...

Ειρήνη υμίν... μου κεντρίσατε το ενδιαφέρον... Ποιος είναι αυτός ο δημοσιογράφος βρε παιδιά; Δώστε όνομα, δεν είναι κακό. Αφού καταθέτει επώνυμα γνώμη δεν υπάρχει πρόβλημα να τον κατονομάσετε. Και για ποια εφημερίδα μιλάμε;

Anonymous said...

Οκ ενημερώθηκα για ποιον πρόκειται. Νίκος Ζαχαριάδης, που αρθρογραφεί στο Θέμα;
Δεν υπάρχει θέμα. Όταν αρθρογραφήσει σε κανένα σοβαρό έντυπο ενημερώστε με να αλλάξω χώρα. :P

Κώστας said...

melian, απόσπασμα του "άρθρου" του:

http://angrydildo.blogspot.com/2007/04/fag-not-fad.html

Πάντως η απάντηση του στο μπλογκ του νομίζω ότι αναιρεί από μόνη της κάθε πιθανό ελαφρυντικό που θα μπορούσε όντως να ισχύει:

http://nikos-zachariadis.blogspot.com/2007/04/blog-post_7238.html

Queerdom said...

Καλό θα ήταν Χρήστο, να σιγουρευτείς για τα δικαιώματα που πρέπει να διεκδικήσουμε και να συνειδητοποιήσεις ότι η ανεκτικότητά μας, μόνο κακό θα μας κάνει..

les_boi said...

χαίρομαι που υπήρξε κινητοποίση ύστερα απ'αυτό που πόσταρα , προσωπικά με ενόχλησε πολύ , μου άρεσαν και οι σκέψεις σου , όντως ο δογματισμός και η απολυτότητα τα καταστρέφουν όλα , απλά σε τέτοιες περιπτώσεις με κατακλύζει οργή (είναι και το αυτοκαταστροφικό ασε μη τα πιάσω τα ψυχολογικά τωρα:-Ρ) και ναι όπως είπε κι ο Κώστας είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχουμε , ότι αντιδρούμε ;-)